29 Mayıs 2011 Pazar

İzmir - Anıtları ve Heykelleri

izmir Anıtları ve Heykelleri
İzmirin çeşitli yerlerindeki Anıtlar ve Heykelleri bulabilirsiniz...
izmir anıtları ve heykelleri resimleri, izmir anıt, izmir heykel, Monuments and Sculptures

İzmir Anıtları ve Heykelleri - Resminlerin Tam Boyutları İçin Üzerine Tıklayın

İlk Kurşun Anıtı - Hasan Tahsin Anıtı (Konak)
Yunan Ordusu'nun İzmir'i işgali sırasında, denizden karaya çıkan düşman askerlerine karşı ilk kurşunu sıkarak, Türk direnişinin ilk örnek davranışını gösteren ve ardından şehit olan Gazeteci Hasan Tahsin adına dikilen ve onu ilk kurşunu sıkarken gösteren heykel-anıt bugün Konak Meydanı'ndadır. Anıt, 1974 yılında yaptırıldı.


Cumhuriyet Ağacı - Gündoğdu Meydanı (Alsancak)
İzmir in Kordonboyu Gündoğdu meydanında bulunan bu heykel; Kurtuluş savaşında Atatürk ve süvarileri simgeliyor, kaidesine ise tüm cumhuriyet tarihi işlenmiş.
2002 yılında Dikilmiştir.


Atatürk Heykeli - Cumhuriyet Meydanı (Alsancak)
İzmir Cumhuriyet Meydanı Büyük Önderimizin “Ordular , ilk hedefiniz Akdeniz ‘ dir ileri !” komutunu simgeleyen anıt, 1932 yılında Pictro CANUNİCA tarafından yapılmıştır. Atatürk'ü üniforması ile at üzerinde tüm heybeti ile gösterir.


Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı (Karşıyaka)
Anayasa Meydanı'nda bulunan anıt 1972 yılında Prof. Dr Tamer Başoğlu tarafından yapılmıştır. İzmir, Karşıyaka İskele Meydanı'nda bulunan anıt, biçimi kadar kapsamı, ifadesi, ismi de farklı bir yapıttır. Anıtın adı Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtıdır. Alan düzenlemesi ile bütünleşen yapıtta, geleneğin dışından bir biçimlendirmeye gidilmiştir.


Yerel Hizmet Anıtı - (Karşıyaka)
Cumhuriyet döneminden (1923) günümüze kadar Karşıyaka'ya önemli hizmetlerde bulunmuş Belediye Başkanları ve Meclis üyelerinin masklarının ve isimlerinin yer aldığı anıt.
"Atatürk ve Kentimiz Yerel Hizmet Anıtı" Karşıyakalıların yeni sembollerinden biri
olurken yeri İnsan Hakları Meydanı'nın hemen yanında.
Yerel Hizmet Anıtı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelinin ekseninde oluşturulan İzmir ve Karşıyaka Belediye Başkanlarının masklarından ve meclis üyelerinin isimlerinin yazılı olduğu mermer bir levhadan oluşuyor. Atatürk ve Kentimiz Yerel Hizmet Anıtı Heykeltraş Ahmet Uzun tarafından yapıldı.


İnsan Hakları Anıtı - (Karşıyaka)
1992 yılında heykeltraş Bihrat Mavitan tarafından yapılmıştır. İnsan Hakları Anıtı çoğunluğu, demokrasiyi simgeleyen üç elemandan oluşmuştur.


Mevlana Heykeli - (Buca)
Dünya'nın III. büyük heykeli olan Mevlana heykeli Buca'nın en yüksek yeri olan Tıngır tepe'de, 20 dönümlük arazide, kaidesiyle birlikte 25 mt yüksekliğinde yer almaktadır. Dikildiği tepeyle birlikte yer seviyesinden 75 metre yüksekliğe ulaşan Mevlana Heykeli İzmir'in büyük bir kesiminden görülebiliyor.


Belkahve Atatürk Anıtı - (Bornava)
Belkahve mevkii İzmir ili Bornova ilçesi sınırları içinde, İzmir-Ankara karayolu üzerinde, tarihi önemi olan bir mesire yeridir. İzmir il merkezine 25 Km mesafededir. İzmir'in düşman işgalinden kurtarılmasından bir gün önce,
Nif'de (sonradan Kemalpaşa) gecelediği 8 Eylül 1922 akşamı muzaffer orduların komutanı Mustafa Kemal Paşa'nın buraya çıkıldığında ayakların altında uzanan İzmir'i ilk gördüğü yerdir. (Mustafa Kemal bundan önce İzmir'e, sadece bir kez, Şam'dan döndüğü 1904'de vapur değiştirmek için birkaç saatliğine gelmişti.


Zübeyde Hanım Heykeli - (Alsancak)
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Annesi


Atatürk rölyefi - (Buca)
Buca İlçesi'ne bağlı Çaldıran Mahallesin' de Yeşildere Çevre Yoluna bakan kayalıklar üzerine Püskürtme beton tekniğiyle yapılmış olan Atatürk Rölyefi 40 metre yüksekliğindedir.
Türkiye'nin en büyük dünyanın ise 10'uncu büyük rölyef projesi 3 yılda tamamlandı.

Tam35 Grafikeri ve Müzikliste Yazarı

Pazar, Mayıs 29, 2011

Bakış:
Merhaba! Bloguma Hoş Geldiniz:
Hobi Amaçlı Kişisel Bir Paylaşım Blog Sitesidir
Sitemiz Kâr Amacı Gütmeyen, Reklamsız Paylaşım Mekanı'dır.

2 yorum

  1. İzmir Kadın Haklarının iki müellifi vardır.
    Meydanın düzenlenmesi ve kaidesi mimar Erkal Güngören'e aittir.
    Heykeltraş Tamer Başoğlu yalnızca bileziği ve üzerindeki rölyefi yapmıştır.

    YanıtlaSil
  2. harika yaaaaa cok yeşekür ederim beğendim ödevimi yapmıç oldum

    YanıtlaSil

Google Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

Hobi Amaçlı Kişisel Bir Paylaşım Blog Sitesidir | Reklamsız Tek İzmir Sitesi
Tam35 © 2009 - 2024