15 Mayıs 2011 Pazar

izmir saat kulesi

saat kulesi
İzmir'in sembolü saat kulesi:
İzmirin simgelerinden olan saat kulesi hakkında bilgi, nasıl gidilir ulaşım ve resimlerini bulabilirsiniz.

izmir saat kulesi - RESİMLERİN TAM BOYUTU İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ

Saat kulesi 1

Saat kulesi 2

Saat kulesi 3

Saat kulesi 4

Saat kulesi 5

Saat kulesi 6

Saat kulesi 7

Saat kulesi 8
İzmir Saat KulesiTarihi
İzmir Saat Kulesi, İzmir'in Konak ilçesinde , aynı isimli meydanda bulunan tarihi eser.
Konak Meydan'ının tartışmasız odak noktasıdır. Sultan II.Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılında armağan olarak 1901 yılında inşa edilen kulenin mimarı M.Raymond Pere'dir. Kulede kullanılan yeşil ve pembe renkli mermer sütunlar Marsilya'dan getirtildi. Sekizgen şekilde inşa edilen ve dört bölümden oluşan kula tabanının dar kenarlarında yer alan ve dörder küçük sütun üzerine oturan, at nalı kemerli sebillerin üçer çeşme kurnası ve ortalarında fıskiyeleri vardır. Platform beyaz mermerden, diğer bölümler ise Denizli yakınlarından getirtilen kesme taşlar yapılmıştır. Üst bölümde, dış yüzlerde bulunan dört adet saat Alman İmparatoru II.Wilhelm tarafından armağan edilmiştir. 22 adet dişli çarktan saatin mekanizması üzerinde 1901 tarihi bulunmakta ve her biri beşer kilogramdan fazla ve çelik halatlarla bağlı iki ağırlığın haftada bir yukarı çekilmesinin sağladığı güç ile çalışmaktadır.

1974 yılı depreminde yıkılan, kulenin en üstteki bölümü 1976 yılında onarım görmüştür. O tarihe kadar çalan çanı ise artık çalışmamaktadır. Saat Kulesi'nin yazıtı yoktur.

Saat kulesi, şehrin hemen herkes tarafından kabul edilmiş simgesi haline gelmiştir. İzmir şehrinde fotoğrafı en çok çekilen ve önünde en çok fotoğraf çektirilen yapıdır.


KONAK MEYDANI
Konak Meydanı bir anlamda İzmir'in kalbidir. Hem İzmir'in yönetim merkezi olması hem de İzmir'in hemen her yerine buradan ulaşılabilmesi Konak'ı bu anlamda oldukça önemli yapan özelliklerdir.

İlk çağ İzmir'inde bu alanın bulunduğu yer iç limanın bir bölümüdür. Günümüz Konak Meydanı'nın güney-batı yönündeki bir noktadan başlayan iç liman, geniş bir kavis çizerek yine gönümüzde Hisar Camisi'nin bulunduğu bölgede, TBMM Egemenlik Evi'nin bulunduğu noktada son bulur ve kıyı şeride Bornova Körfezi'ne doğru uzayıp gider.

Timurlenk'in 1402 yılındaki İzmir kuşatmasında, önemli bir bölümü Kadifekale'den getirilen taşlarla doldurulan ve bu dolgu işlemi sonrası yıllarda da süren iç limanın sağ köşesindeki alan günümüzün Konak Meydanı olur.

Cumhuriyet'in ilanından sonra bu meydana İzmir Belediye Meclisi karar ile "Atatürk Meydanı" adı verilir. Bu adın verildiği tarihte Hükümet Konağı, Sarı Kışla ve depolarla çevrili olup merkezinde de Saat Kulesi'nin bulunduğu küçük meydanın denize açık yönünde Konak İskelesi vardır. Ancak yıllar içinde bu çevrenin değişmesi, küçük meydanın Sarı Kışla'nın yıkılmasından sonra ortaya çıkan büyük alanın içinde kaybolmasına neden olur. Kışla'nın yıkılmasından sonra "Konak Meydanı" adıyla alınan alan, 2003 yılında yapılan düzenleme çalışmasıyla yeniden oluşturulur.


Saat kulesi ulaşım
İzmir saat kulesi'in bulunduğu konak’a kentin birçok noktasından otobüs ile ulaşabilirsiniz.
Konak Ve Gümrük Yazan Tüm Toplu Ulaşım Araçlarıyla Gidelebilir.

Metro ile gelmek için bornova ve halkapınar yönünden gelenler konak istasyonda inmeniz gerekiyor.

Otobüsle Saat kulesine mesafeler trafiğin yoğunluğuna göre değişebilir:
Otogar - saat kulesi 20 dakika
Havaalanı - saat kulesi 30 dakika

Kaynak: Konak belediyesi
Not: Resimler farklı kişilere aittir çeken arkadaşlara teşekkür ederiz.

Tam35 Grafikeri ve Müzikliste Yazarı

Pazar, Mayıs 15, 2011

Bakış:
Merhaba! Bloguma Hoş Geldiniz:
Hobi Amaçlı Kişisel Bir Paylaşım Blog Sitesidir
Sitemiz Kâr Amacı Gütmeyen, Reklamsız Paylaşım Mekanı'dır.

Hiç yorum yok

Google Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

Hobi Amaçlı Kişisel Bir Paylaşım Blog Sitesidir | Reklamsız Tek İzmir Sitesi
Tam35 © 2009 - 2024