28 Ocak 2012 Cumartesi

izmir tatlıları

izmir tatlıları

izmir Tatlıları:
Ege'nin incisi izmir'imizin mutfağından tatlılar ve tariflerini bulabilirsiniz...


İzmir Tatlıları Ve Tarifleri

GERDAN TATLISI

Malzemeler:
1 adet koyun gerdanı,
30 adet kuru kayısı,
30 adet erik,
2 adet kalın çubuk tarçın,
5-6 adet karanfil,
2 paket damla sakızı,
1 su bardağı badem,
yarım su bardağı çamfıstığı,
4 su bardağı toz seker
Yapılışı:
Gerdanın yağlarını ayıklayın. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyin, önce
Orta, sonra kısık ateşte uzun süre kaynatın. Kaynarken üzerindeki köpüğü alın.
Kemiğinden ayrılacak kadar iyi piştikten sonra suyunda soğumaya bırakın.
Haşlanmış gerdanın etlerini kemikten ayırın. Etler arasında kalan yağ ve sinirleri iyice
ayırarak lif lif ayırın. Ayıkladığınız etleri büyük bir tencereye koyun.
Süzdüğünüz gerdan suyunu etlerin üzerine ilave edin. Tencereyi orta ateşte
kaynamaya bırakın. Daha sonra ocağın altını kısın.
24 saat suda beklemiş kayısı ve erikleri atın. Tahta kaşıkla karıştırıp yumuşamalarını
bekleyin.
Kaynama sırasında su eksilirse haşlama suyunu da ilave edin.
Kayısılar yumuşar gibi olunca 2 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil, 1 su bardağı zarından
ayıklanıp kavrulmuş badem ve yarım su bardağı kavrulmuş fıstığı ekleyin. 4 su
bardağı tozşekeri katın.
Karıştırarak eritin ve az şekerle dövdüğünüz damla sakızını ilave edin.
Biraz daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın, ikram kaplarını alın ve servis
yapmadan önce mutlaka ısıtın.

KARADUTLU LOR TATLISI

İzmir’in özellikle Tire ilçesinde yapılan ve burasıyla özdeşleşmiş olan bu yöresel
lezzeti evde de uygulayabilirsiniz.
Malzemeler:
Yarım kilo karadut
750 gr şeker
1 su bardağı su
½ Limon suyu
Yapılışı:
Dutları yıkayıp saplarını ayıkladıktan sonra, bir tencereye 750 gr şeker ve 1 su
bardağı suyu ekleyip ocağa koyun Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca
içerisine ayıkladığınız dutları atıp bir süre daha kaynatın. Reçel kıvamını alınca yarım
limon suyunu ekleyerek reçeli ocaktan alıp soğumaya bırakın. Reçel soğuyunca cam
bir kavanoza doldurun. Dilerseniz siz bu tatlıyı hazır dut reçeli ile de
hazırlayabilirsiniz. Dut reçelini dut mevsiminde hazırlamanız bu tatlıyı istediğiniz
zaman misafirlerinize sunmanızı kolaylaştırır.
Yarım kilo tatlı loru dilimleyerek servis tabaklarına alın. Lorun üzerine daha önceden
hazırlamış olduğunuz dut reçelinden dökerek servis yapın. Afiyet Olsun.

LOKMA TATLISI

Malzemeler :
2 su bardağı un
1 su bardağından 1 parmak eksik su
1 çorba kaşığı kuru maya
1 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet kesme şeker
1 tutam tuz
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
¼ limon suyu
Yapılışı:
Şerbeti için şekerle suyu kaynatın. Ocaktan inmesine yarım limon suyunu ekleyin. Bir
taşım daha kaynatarak ocaktan alarak soğumaya bırakın. Unu geniş bir yoğurma
kabına eleyin ve ortasını açın. 1 su bardağı ılık suda kesme şekerleri eritin, mayayı
ekleyerek mayalamaya bırakın. Mayalı suyu una dökün, tuz ve yumurtayı ilave
ederek akıcı ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerine bir
bez örterek mayalanmaya bırakın. Derince bir kaba sıvıyağı koyarak kızdırın.
Hamurundan küçük parçalar kopartarak kızgın yağda kızartın ve yağdan alır almaz
soğuk şerbete atın. Şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın.

ŞAMBALİ TATLISI

İzmir’in meşhur tatlısıdır. Eskiden ara sokaklardan günün her saati şambali tatlısını
satanlar geçerdi ve özellikle çocuklar bir parça tatlı almak için harçlıklarını
biriktirirlerdi.
Malzemeler:
2 su bardağı yoğurt
2 su bardağı şeker
½ kg irmik
1 su bardağı un
1 çay kaşığı (tepeleme) karbonat ( kabartma tozu olmaz)
Şurubu için:
4.5 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1-2 paket vanilya
Hazırlanışı:
Hamurun malzemeleri bir kaba konularak çırpma teli ile iyice karıştırılır.
Dikdörtgen cam kaba ya da aynı büyüklükteki uygun olan bir tepsi önce su ile ıslatılır
daha sonra hamur dökülür. Pişince ince dikdörtgenler şeklinde kesileceğinden
bunların ortasına gelecek şekilde sıralı olarak fıstık ya da badem dizilir. 180-200 c de
üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Bir tencerede su ile şeker şerbet kıvamına
gelinceye kadar pişirilir ve pişmesine yakın vanilyaları eklenilir. Ocaktan alınan şerbet
ve fırından çıkan tatlı ılımaya bırakılır. Her ikisi de ılıyınca şerbeti tatlının üzerine
dökün ve resimdeki gibi ince dikdörtgenler şeklinde keserek servis edin. Afiyet olsun.
Yönetici:
Ekleme: Cumartesi, Ocak 28, 2012
Kategoriler:
Görüntüleme: kez
Merhaba! Bloguma Hoş Geldiniz:
İzmirin Reklamsız Tek Blog Sitesi
Facebook Adresimize Ziyaretlerinizi Bekliyorum
Facebook Sayfamızı Beğen 'meyi Unutumayın.

Hiç yorum yok

Sorularınızı İletişim formundan iletebilirsiniz.

Tam35 blog izmir © 2009 - 2017