İzmir'in Doğal Güzellikleri:
İzmirin Doğal Güzel yerlerini keşfetmeye nedersiniz?
İZMİR DOĞAL GÜZELLİKLER |
İzmir Çamaltı Tuzlası'nın içinde bulunduğu 8000 hektarlık alan, 1982 yılında Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası olarak tescil edilmiştir. Çiğli ilçesinden 10, Karşıyaka'dan ise 26 kilometrelik asfalt yolla ulaşılır. Yaklaşık 200 tür kuşun bulunduğu bölgeye her yıl ortalama 50.000 kuş uğramaktadır.63'ü yerli 54'ü yaz göçmeni, 43'ü kış göçmeni ve 30'u transit geçen türlerin burada konakladıkları bilinmektedir. Kırmızı Kanatlı Flamingolar, Karatavuklar, Tepeli pelikanlar, Angıtlar, Su tavukları, Saksağanlar, Kırlangıçlar, Sakarmekeler, Tombul yağmur kuşları, Kum kuşları, Beyaz balıkçıllar, Kara leylekler, Gri balıkçıllar, Bahriler, Sığırcıklar, Yalı çapkınları bu kuş türlerinin bazılarındır. Doğal ve arkeolojik sit alanı olan Kuş Cenneti'nde, ziyaretçi merkezi binası, kuş seyir kuleleri, sabit dürbün ve gezi bisikletleri vardır.
Teleferik Tesisleri
İzmir'in Balçova ilçesinde yer alan Teleferik Tesisleri doyumsuz manzarasıyla gelenleri büyülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yeniden düzenlenen Teleferik tesisleri 06 Mayıs 2000 tarihinde hizmete başlamıştır.
Spor ve doğa severler için geniş imkanlar sunan tesislerde, yamaç paraşütü ve özel tırmanma şeritleri ile sporseverlere heyecanlı anlar yaşatacak. Bu tesislerde "Kendin pişir, kendin ye", "Kahvaltı Evi", "Snack Bar", Fast Food tesisleri, çay bahçeleri, doğal ürünlerin satıldığı market ve hediyelik eşya satış yerleri bulunmaktadır.
İnciraltı Gençlik Merkezi
Balçova İlçesi sınırları içerisinde İnciraltı mevkiinde yer alan bu alan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmiştir. Oldukça geniş bir alanı kapsayan bu merkezde sinema salonları, yeme-içme tesisleri, spor sahaları, yürüyüş alanları, piknik sahası, sandalla gezinti yapılabilecek suni göl alanı bulunmaktadır.
Buca gölet İşletmeleri
Buca Belediyesi'nce kurulan bir vakıf tarafından işletilen tesisler, 140 bin m²'lik bir alanı kaplamaktadır. 30 bin m2'lik suni gölle birlikte sosyal tesisler, 3500 kişilik tiyatro, seyir terasları, piknik alanı, çocuk oyun üniteleri, hobi bahçeleri ve hayvan padoku bulunmaktadır.
Karagöl
Tantalos efsanesinde adı geçen Karagöl Yamanlar dağı üzerinde bulunur. 35 dekarlık su yüzeyine sahip olan bu göl tektonik yer hareketleri sonucu meydana gelmiştir. Küçük, dairesel ve güzel manzaralı gölün etrafı çam ormanları ile kaplıdır. Yaz aylarında dinlenme ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Doğa ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.
Kültürpark (Fuar)
Kent merkezinde yer alan Kültürpark, yeşil alanları, çay bahçeleri, hayvanat bahçesi, kültürel ve sanatsal etkinlikleri ile İzmirlilerin en önemli uğrak yerlerinden birisidir. Türkiye'nin en büyük fuar alanı olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 421 bin m²'lik alanda 1936 yılında kuruldu. Kuruluş fikrinin temelinde, dünya ülkeleriyle ekonomik, sosyal, kültürel ve diplomatik anlamda ilişki kurulması düşüncesi yatıyordu. İzmir Fuarı'nın kurulması fikri Atatürk'ün isteği ile gerçekleşti ve dönemin Belediye Başkanı Dr.Behçet Uz tarafından 1927 yılında "9 Eylül Yerli Malları Sergisi " bugünkü Büyük Efes Oteli ' nin bulunduğu alanda açıldı. Milli nitelikte olan serginin kısa zamanda başarıya ulaşması ve yabancı ülkelerinde katılması sonucu Kültürpark oluşturma fikriyle birlikte 1936 yılında İzmir Enternasyonal Fuarı kuruldu. İzmir Fuarının Türk ekonomisinde özel bir yeri bulunuyor. Yeni teknolojilerin tanıtıldığı fuar, Türkiye'nin dış tanıtımına olanak sağlarken, kültürel, sanatsal ve en önemlisi ülke ve kent turizmine etkileriyle yeri doldurulamayacak organizasyonların başında geliyor. 1900'lü yıllardan itibaren dünyada genel ticari fuarların yerini ihtisas fuarlarının almasına rağmen, İzmir Enternasyonal Fuarı kendini yenileyerek, geleneksel yapısını korumayı başardı. İEF, otomotiv, elektrik-elektronik, gıda, gıda ambalaj ve makineleri, çevre ve ekipmanları, iş makineleri, mermer gibi geniş halk kitlelerini ilgilendiren ürün gruplarından oluşan ihtisas fuarları bütünü haline gelmiştir. Bugün İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışına 50 ülkeden bakan düzeyinde katılımın sağlanması da İEF'nin başarısını kanıtlamaktadır.1947 yılında İzmir Enternasyonal Fuarı, Dünya Fuarlar Birliği (UFİ)' ne üye oldu.1992 yılında ise, İZFAŞ , UFİ Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.
DİNLENME ALANLARI
Orman Bölge Müdürlüğü İzmir Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği'nin sorumluluğunda İzmir'de tam 20 adet orman içi dinlenme yeri var. Bunlar:
TANAY
Çadırlı kamp, karavan kamping, plaj ve günübirlik dinlenme hizmeti veriliyor. İzmir'e 70 km, Çeşme'ye 8 km. uzaklıkta. Ilıca plajları kenarında, 70 hektarlık bir alanda kurulu. Her türlü sosyal hizmet veriliyor. Tesisin kuzey kısmında, kıyıya yakın bir yerde denizden sıcak su çıkmaktadır. Üçkuyular Terminali'nden her yarım saatte bir hareket eden Çeşme otobüsleri ile buraya ulaşabilirsiniz.
GÜMÜLDÜR
300 çadır kapasiteli olup, günlük 2000 ziyaretçi piknik yapabilir. İzmir'e 75 km. uzaklıkta. Her türlü sosyal hizmet mekanları mevcuttur. Santral Garaj'dan veya Üçkuyular terminalinden kalkan otobüslerle ulaşmak mümkündür.
KALEMLİK
Özdere sahil bandında 40 hektarlık bir alanda kurulu. Her türlü ihtiyaçların karşılanabileceği sosyal mekanları bulunan Kalemlik'in nefis bir deniz manzarası var. Santral Garaj ve Üçkuyular'dan kalkan otobüslerle ulaşım sağlanıyor.
TEOS-EKMEKSİZ
İzmir'den 52 km. uzaklıkta olup, Seferihisar'dan minibüsle gidilebilir.Çadır da kurulabilen Teos-Ekmeksiz'in nefis bir denizi var. Ayrıca sosyal alanlar da mevcut.
DENİZPINARI (KLAROS)
Ahmetbeyli-Gümüldür sahil şeridinde 80 hektarlık nefis bir koy. Hemen yakında Klaros harabeleri bulunuyor. Kuşadası'na 25 km, İzmir'e 70 km. uzaklıkta, yeşil ve mavinin kucaklaştığı bir cennet köşe.
KARAGÖL
Yamanlar Dağı'nda bulunan 810 metre yüksekliğindeki tektonik gölün çevresinde 13 hektarlık bir alanda kuruludur. Piknik alanı, kızılçam, karaçam ve söğüt ağaçlarıyla kaplıdır. 500 araçlık geniş bir otoparkı, kullanma suyu, büfeler ve kır kahvesi bulunuyor. İzmir'e uzaklığı 40 km. mesafede olup, sadece özel araçla gidilebilir.
PAMUCAK
Selçuk-Kuşadası karayolunun 8'inci km.'sindeki bu alanın İzmir'e uzaklığı 82 km'dir. Özel aracın dışında Selçuk, Gümüldür ve Kuşadası'ndan minibüsle ulaşmak da mümkün. Denize hakim nefis bir manzarası var.
KARGACIK
Seferihisar sahil bandında, 320 hektarlık bir alanda kurulu olan tesisin 200 çadır yeri mevcut, İzmir'e 50 km. mesafede.
KARGACIK
Ahmetbeyli-Gümüldür sahil şeridinde, Klaros koyuna 5 km. mesafededir. İzmir-Gümüldür minibüsleri piknik alanının hemen önünden geçmektedir.
ÇINARLI
Bergama-Kozak karayolunun 17'inci kilometresinde, 10 hektarlık bir alanda kuruludur. İzmir'den 115 km. uzaklıktaki bu orman içi dinlenme alanına giderken, yol üzerinde Bergama harabeleri ile dünyanın ilk darphanesini de görebilirsiniz.
GÜVENDİK
Urla Çeşmealtı'nda 15 hektarlık bir alanda kurulu Güvendik Dinlenme Tesisleri'nin nefis bir deniz manzarası bulunuyor. Çeşmealtına kadar, Üçkuyular'dan kalkan minibüs veya otobüslerle gidebilirsiniz.
GÖLCÜK
Ödemiş'in Gölcük yaylasında kurulu 4 hektarlık bir alandır. Denizden yüksekliği 1100 metre olan gölün oluşumu 3000 yıl öncesine uzanıyor. Maksimum derinliği 5 metre olan gölde kerevit, sazan ve yayın balığı, piknik yerinin çevresinde de 2-3 metre çapında tabiat anıtı kestane ağaçları bulunmaktadır. Ödemiş'e 18 km, İzmir'e 130 km. uzaklıktaki Gölcük'te pansiyon ve otel gibi konaklama tesisleri de mevcuttur.
MERMEROLUK
Ödemiş Bozdağ Yaylası'nda kestane ve karaçam ormanları içinde 5 hektarlık bir alanda kuruludur. İçme ve kullanma suyu, büfe üniteleri mevcuttur. Ödemiş'e 25 km, Bozdağ beldesine 1 km, İzmir'e 100 km. uzaklıktadır. Tabiat anıtı niteliğinde kestane ve çınar ağaçları mevcuttur. Piknik sahasına Birgi beldesi üzerinden giderseniz hem bu tarihi kasabayı, hem de Çakırağa Konağı'nı görebilirsiniz.
KARABEL
Kemalpaşa-Torbalı karayolu üzerinde 20 hektarlık bir alan olup İzmir'e 50 km, Kemalpaşa'ya ise 10 km. uzaklıktadır.
ÇİÇEKLİ
İzmir-Manisa karayolunun 20'nci kilometresindeki bir kızılçam ormanı içindedir. Sahada piknik üniteleri ve büfeler mevcuttur
YAHŞELLİ ÇAMLIĞI
Menemen Çamlığı veya halk arasında Emiralem olarak da adlandırılır. 4 hektarlık kızılçam ormanı içinde kuruludur. Menemen-Manisa karayolunun 3'üncü kilometresinde olup, İzmir'e uzaklığı 30 kilometredir.
UZUNKUYU
İzmir-Çeşme karayolunun 60'ıncı kilometresinde, Üçkuyular terminalinden kalkan Çeşme otobüsleri, piknik yerinin önünden geçmektedir.
TEOS-ÇAMLIK
İzmir'e 50 km, Seferihisar'a 5 km. uzaklıktadır. Teos antik kenti yakınındaki bu alanda büfe, çeşme ve piknik üniteleri bulunmaktadır.
Tanıdığım yerlerden bir tane varrrrrr
YanıtlaSilAma yinr de güzell😍
YanıtlaSil