7 Eylül 2011 Çarşamba

Ege denizinde bulanan balık türleri

Ege denizinde bulanan balık türleri - izmir balık çeşitleri
Ege denizinde bulanan balık türleri:
Ege Denizinde En Çok Bulunan Balık Çeşitleri, Ayrıntlı olarak bulabilirsiniz...

Ege Denizinde Bulunan Balık Çeşitleri
BARBUNYA (Mullus barbatus)

Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m.'ye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar. 12-15 cm.'den en çok 40 cm. kadar büyür. Suyun ısı şartlarında derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar. 10 yıl yaşayabilir. Nisan-Haziran arası 15-100.000 yumurta döker. Etinin lezzeti ve bol ekonomik değeri yüksektir.

ÇIPURA (Spanis aurata)

Ege ve Akdenizin bu namlı balığı Marmarada seyrek bulunur. Ortalama 25-35 cm. boy ve 0.5-3 kg. ağırlıkda, ençok 60 cm. ve 6 kg.'da olabilir. Etçil bir balıktır. Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yer. Yaz devresinde sığlarda, kış aylarında da 35-40 m. derinliklerde yaşar. 2 yaş üstündekiler daha da derinlere iner. Üremeleri Ekim-Aralık aylarında olur. 100-150.000 yumurta döker. Eti çok lezzetlidir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik degeri çok yüksektir. Ege ve Akdenizde dalyanlarda yetiştirilerek pazarlanır.

FANGRI MERCAN (Sparus pagrus)

Bir Mercan türüdür ve Trança ile büyük benzerlik gösterir. Ortalama 25-35, ençok 80 cm. boyda sicak denizlerde, güney Ege ve Akdenizde yaygin bulunan kabuklular, yumusakçalar ve küçük baliklarla beslenen etçil bir baliktir. Taslik ve kayaliklarin magarali oyuklarinda yasar. Üremesi bahardan agustosa kadar sürer. Mercan ailesi içinde eti en lezzetli olanlardandir, ancak seyrek bulundugu için ekonomik degeri bölgeseldir..

ISPARI ISPAROZ (Diplodus anniüaris)

Bütün denizlerimizin sicak ve ilik sahil bölgelerinde yasayan bir Karagöz türüdür. 16-20 cm.'e büyüyebilir. Deniz kurtlan, karides, yosunlar ve balik yavrulanyla beslenir. Göçer baliklardandir. Ilkbahardan yaz sonuna kadar üremelerini sürdürür. Eti beyaz, yagli ve lezzetlidir.

ISKORPIT (Scorpaena porcus)

Yaşamı aynı aileden olan Lipsoz'un aynidir. Farkları Iskorpitin Lipsoz'a göre daha küçük olması (ortalama 20-30 cm.) ve renginin koyuluğudur. Iskorpit'in de dikenleri Lipsoz gibi çok zehirlidir. Bu nedenle yakalandiginda dikkat edilmelidir. Eti lezzetli ve çok yararlıdır

KALKAN (Psetta maxima)

Bir dip baligi olan Kalkan Karadeniz'in en taninmis baliklarindandir. Bogazlar, Marmara, Ege ve Akdeniz'de seyrek rastlanir. Gezici balik degildir. Bütün hayati dipte yatmakla geçer. Bati Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Simal Denizinde Kalkanin diger türleri yasamaktadir. 25-30 yillik ömrü olan Kalkan Baligi 1 m. boya erisebilir. Sahillerde 5-10 m.'den baslayarak 300-400 m. derinliklere inebilir. Etçil ve fazlasiyla obur bir balikdir. Erkekleri 5-6, disileri ise 6-7 yaslannda olgunlasip üremeye geçebilir. Üremeleri 10°-15°C sularda Nisan'dan Haziran'a kadar sürer. Milyonlarca yumurta vermesi yaninda etinin lezzeti ve verimliligi ile ekonomik degeri çok yüksektir.

KARAGÖZ (Diplodus vulgaris)

Bütün denizlerimizde, çogunlukla Marmara ve Ege'de iliman sularin kayaliklannda yasayan, bol bulunan ve sevilen yerli baliklarimizdandir. Sürüler halinde yasar. Sularin isi sartlarina göre bahar aylarindan Agustosa kadar üreme yapar. Çesitli türleri sularimizda yasar. Kuyrugu lekeli ve çizgili olani Isparoz/ispari olarak taninir. Lezzetli eti ve bol avlanilmasiyla ekonomik degeri yüksek bir balıktır..

KIRMA MERCAN (Pagellus aceme)

Mercan ailesindendir. 0-400 m. bazanda 700 m. derinliklere inebilmektedir. Yasam çevresi taslik, kayalik ve dibe yakin yerlerdir. Boylari 35-40 cm.'ye ulasabilir. Eti beyaz, gevrek, ve lezzetlidir. Marmara, Çanakkale Bogazi ve Ege'de bolca bulunur. Ekonomik degeri yüksektir. Denizlerdeki isiya göre ilkbahardan baslayarak Agustos'a kadar üremeleri sürer. Etçil balik olan Mercanlar çesitli küçük baliklar, kabuklular ve omurgasizlarla besinlenir.

KOLYOZ (Scomber japonicus )

Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara baligi sayilir. Uskumruya çok benzer fakat ayri bir türdür. B.Okyanusta da sürüler halinde yasar. Küçük baliklar, yavrulan ve planktonlarla beslenir. 2-3 yasmda olgunlasan disileri Temmuz-Agustos arasi 300-400.000 yumurtasim denize birakir. Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber, taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir baliktir.

LAHOZ/GIRIDA (Epinephelus aeneus)

Ege ve bilhassa Akdenizde yaygin bulunan, boylari 1 m. olabilen bir Hani türüdür. Fazla derinlere gitmeden kayalik, taslik veya çakıllı alanlarda yaşar. Oldukça yirtici, etçil bir baliktir. Irili ufakli her türlü kabuklular, omurgasizlar ve küçük baliklarla beslenir. Mayis-Haziran arasinda üreme yapar. Akdenizin eti çok lezzetlli, söhretli baliklarindandir. Ancak ekonomik degeri bölgeseldir.

LEKELI MERCAN (Pagellus bogaraveo)

Mandagöz Mercan'da denir. Ege ve Akdenizde yaygindir. 100-300 m.'ye varan derinliklerde sahile yakin kabuklular, omurgasizlar ve sualti bitkileriyle beslenerek yasar. Boyu 30-50 cm. olabilir. Hermafrodit bir baliktir. Hem erkeklik, hem de disilik karakteri gösterir. Sularin isisina bagli olarak bahar aylarinda üreme yapar. Eti beyaz gevrek ve lezzetlidir. Ekonomik degeri yüksektir.

LEVREK (Dicentrarhus labrax)

Denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle karistigi acisu bölgelerinde yasar. Hani ailesindendir. Fazla gezici olmayan Levrek yerli baliklardan sayilir. Gençken grublar halinde sonralari tek basina yasar. Yasam ortami karanlik ve kuytu yerlerdir. Bu nedenle gemi batiklari veya kaya oyuklarinda yuvalanir. Yakl.20 yillik yasami olabilen Levrek ortalama 50-60 cm.'den 1 m. boy ve 10-12 kg. agirliga erisebilir. 40 cm. den küçüklerine ispendek denir. Küçük yavru baliklarla beslenir. Ocak-Mart arasinda 500.000-2.000.000 yumurta dökerek yüksek bir üreme gösterir. Eti en lezzetli baliklarrin basinda gelir. Bu nedenlerle ekonomik degeri çok yüksektir..

LÜFER (Pomatomus saltator)

Gezici baliklardan olan Lüfer Karadeniz'le Ege denizi arasinda dolasir, büyümesinin asamalan içinde degisik isimler alir. Buna göre boyları, 10 cm.ye kadar olanlar Defneyaprağı, 15-18 cm.'ye kadar olanlar çinakop, 18-25 cm.'ye kadar olanlar Sankanat 28-35 cm. 'ye kadar olanlar Lüfer, 35 cm.'den fazla olanlari da Kofana diye adlandirilir. Seyrek olarak Kofanalann 60 cm. 'yi astigi, hatta 1 m. ye ulastigi görülmüstür. Lüfer sonbahar-kis aylarinda en lezzetli ve olgun devrini yasar. Yaz ortalarindan sonbahara kadar da kislamaya geçerler. Ilik sularin 10-200 m. derinlikderinde yasar. Üremeleri bahar sonu ile yaz başıdır. Kademeli olarak 60-80.000 yumurta verir. Bol verimliligi ve etinin lezzetiyle ekonomik degeri çok yüksektir.

MAVI-KEFAL (Chelon labrosus)

Kefal, denizlerimizin sıcak ve ılık bölgelerinde, kıyılara yakın, denizle ilişkili nehir ağızlarında ayrıca iç sularda ve sürüler halinde yasayan bir balık türüdür. Denizlerimizde Haskefal, Altınbaskefal, Topbaskefal, Mavri Kefal, Dudaklı Kefal gibi çesidi türleri vardır.

ORFOZ (Epinephelus guaza)

Hani türünden ve Levrekle akrabadir. Ortalama 60-70 cm.'den 1-1.5 m. boy ve 30-40 kg. agirliga erisebilir. Ege ve Akdeniz balığıdır. Taşlık, kumluk ve yosunlu sahil bölgelerinin 8 m.den 150 m. derinliklerine kadar yanliz yaşar. Etoburdur. Irili, ufakli kabuklular ve yumusakçalarla beslenir. Eti çok lezzetli olmakla beraber yaslilari kuru ve lifli olur. Denizlerimizde az bulunmasina ragmen sualti zipkin avcilari tarafindan türün yasami açisindan tehlikeli bir sekilde tüketilmektedir.

ORKINOS (Thunnus thynnus)

Denizlerimizde yasayan iri ve çok degerli bir baliktir. Uzunluklan 3-4 m., ve agirliklan da 100-150 kgr.'dan 800 kgr.'a kadar olabilir. Çesitli türleri vardir. Orkinos sürü halinde yasayan gezici baliklardandir. Yazin Karadenize çiktiktan sonra sonbaharda Marmara' ya ve oradan da Ege'ye geçerek hemen bütün Akdenizi dolasirlar. Bu gezilerinde saatte 40-60 km. hizla yol alabilirler. Genel olarak üst sularda yasarlar. Mart-Agustos arasinda ürerler ve yaklasik 1 milyona yakin yumurta verirler. Yasam süreleri ortalama 15 yildir. Ihracat ve gida endüstrisi yönünden ekonomik degeri çok yüksektir.

SARDALYA (Sardine pilchardus)

Sürü halinde yazin orta, kisin derin sularda yasayan gezici baliklardir. Eskiden deniz üstünün ates aydinlatmasiyla avciligindan ötürü Ates Baligi diye de taninir. Boylari ortalama 15 en çok 20-22 cm. olur. Deniz içinde henüz yumurtadan çikmis balik yavrulari ve planktonlari yiyerek besinlenir. Karadeniz, Marmara, Çanakkale Bogazi bölgesi ve Kuzey Ege'de bol bulunur. Etinin lezzeti ve çesitli kullanim alaniyla ekonomik degeri çok yüksektir. Üremeleri Nisan'dan Eylül'e kadar genis bir devrede ve çok kerelerde olur. Yaklasik 20.000 yumurta verir.

SINAGRIT (Dentex dentex)

Karagöz ailesinden olan Sinagrit Ege ve Akdeniz'in sert, hareketli ve kuvvetli bir baligidir. 1-1.5 m. boy ve 10-15 kg. agirliga büyüyebilir. Kabuklular, yumusakçalar ve özellikle Mürekkep baligi ile beslenir. Kuvvetli çenesiyle bir istakozu rahatça kirip, yiyebilir. Yazin kiyilarin taslik, kayalik bölümlerinde, kisinda 300 m.'ye varan derinlerde küçük sürüler halinde yasar. Ilkbahar aylarinda üreme yapar. Etinin lezzeti ve ender avlanmasiyla çok kiymetli bir baliktir. Olta avciligi da amatörler için degerlidir.

SIVRIBURUN KARAGÖZ (Diplodus puntazzo)

Karagöz baliklari Marmara, Ege ve Akdeniz kiyilarimizin en taninmis baliklarindandir. Karadeniz bölgesinde de rastlanir. 0-400 m. derinliklerde yasar. Sivriburun Karagöz 35 cm.'ye kadar büyüyebilen, sürü halinde yasayan, mevsimsel olarak beslenme, üreme, kislama gibi nedenlerle oldukça uzun mesafelerde göç eden baliklardir. Kiyilarin taslik, çakillari arasinda bitkileri ve küçük kabuklularla besinlenir. Bu baliklarin mensuboldugu SPRIDEA familyasina ait pek çok balik türü sularimizda yaşar.

TEKIR (Mullus surmuletus)

Karadeniz disinda diger denizlerimizde yazin rastlanir. Boylari 15-35, ençok 25 cm. olabilir. Kumluk, çamur veya taslik kiyi kesimlerinin 3 m. 'den 100 m.'ye kadar derinlerinde gidip gelerek yasar. Diplerdeki kabuklular, böcekler ve diger canlilarla beslenir. Yaz aylarinda üreyip yapiskan yumurtalarini 10-60 m. derinlere birakir. Etitin lezzeti eski Roma çaglarindan beri namlidir. Bol avlanilan, ekonomik degeri yüksek bir baliktir.

ZARGANA (Belone belone)

60-70 cm. bazan da 1 m. uzunlugu varan Zargana ortalama 18 yil yasar. Hamsi, Çaça, Çamuka ve Kiraça gibi küçük baliklarla besinlenir. Iliman denizlerimizin yerli baliklarindandir. Kiliç baligi baslica düsmanidir. Yapisiyla gayet çevik ve süratli bir baliktir. Kendini korumak için su yüzeyine siçrayarak da yüzebilir. Eti yönünden degerlidir. Ilkbahardan sonbahara kadar üreme sürecinde 30-50 bin yumurta verir.

ZURNA BALIGI (Scomberesox saurus)

Uskumru Turnasi'da denir. Ilik ve sicak denizlerin üst düzeylerinde ve sahillerden uzakta yasar. Uzunluklari ortalama 50 cm.'dir. 20-30'lu grublar halinde gezerler. Bilhassa Ege ve Akdenizde rastlanir. Etçil bir baliktir ve sürü halindeki küçük baliklarla beslenir. Etleri beyaz ve lezzetli olmakla beraber fazla avlanmamaktadir. Erken ilkbahardan yaza kadar her seferinde 1000-1500 olmak üzere 7-8 defa yumurta verirler.

DİĞER KABUKLU DENİZ HAYVANLARI
MİDYE (Mytilus galloprovincialis) İzmir midyesi

Kara midye

"Alıntıdır"

Tam35 Grafikeri ve Müzikliste Yazarı

Çarşamba, Eylül 07, 2011

Bakış:
Merhaba! Bloguma Hoş Geldiniz:
Hobi Amaçlı Kişisel Bir Paylaşım Blog Sitesidir
Sitemiz Kâr Amacı Gütmeyen, Reklamsız Paylaşım Mekanı'dır.

Hiç yorum yok

Google Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

Hobi Amaçlı Kişisel Bir Paylaşım Blog Sitesidir | Reklamsız Tek İzmir Sitesi
Tam35 © 2009 - 2024